Wat voor wijn drinken wij bij runderstoof en bij kaasfondue?

Runderstoof met Blaufränkisch en Sangiovese

dorli muhr carnuntum blaufrankisch

Wij gaan bij de runderstoof voor niet al te zware sappige rode wijnen.

Dorli Muhr verbouwt haar druiven op de Spitzenberg in Oostenrijk. De bijnaam 'konining van de Blaufränkisch' krijg je niet zomaar. Haar wijnen worden allemaal op dezelfde manier gevinifieerd waardoor de verschillen in het terroir duidelijk te proeven zijn. Bij de runderstoof raden wij haar Samt und Seide aan.
 
De druiven voor de Ortswein Samt & Seide werden selectief geoogst van in totaal twintig afzonderlijke percelen, die allemaal op de zuidelijke helling van de Spitzerberg liggen, in de wijngaarden Spitzer, Roterd, Panhölzer, Holzweingarten & Kranzen. Wijnstokken van tussen de vijftien en vijfendertig jaar oud leveren de druiven voor deze wijn, waarbij de oudere planten verantwoordelijk zijn voor de Seide (zijde) en de jongere wijnstokken zorgen voor de Samt (fluweel). Wat ze allemaal gemeen hebben, is de kalksteengrond, de verfijnde bessenaroma's en verfrissende structurele zuurgraad.
 
De Sangiovese van Sergio Falzari is wat aardser en de tannines zijn meer aanwezig. De wijngaarden van Sergio liggen rondom het dorpje Vinci (waar Leonardo zijn naam kreeg). Er wordt compleet biodynamisch en in alle rust gewerkt. De wijn is geconcentreerd maar toch zeer sappig.

Pinot Blanc en Riesling bij de kaasfondue

barmes buecher alsace pinot blanc

Bij de kaasfondue schenken we verfrissende, maar toch complexe witte wijnen. Een beetje uitpakken mag wel nietwaar?

Het familiebedrijf Barmès-Buecher is gevestigd in het plaatsje Wettolstein waar mater familias Geneviève samen met zoon Maxime en dochter Sophie het bedrijf runt. De uiterst getalenteerde Maxime zwaait als wijnmaker met de scepter. De wijnen van Barmès-Buecher hebben alles: zuiverheid, concentratie, diepte en structuur.

Zo ook deze Pinot Blanc. Druiven komen alleen van de steile Rosenberg en worden biodynamisch geteeld. Ook in de kelder geen trucjes, maar alleen natuur. Dit levert een wijn op met aroma's van geel steenfruit, een geconcentreerd mondgevoel en een enorme afdronk.

Voor diegene die liever wat lichters bij de kaasfondue drinkt raden wij een Riesling van Stefan Raddeck aan. Op de rode leisteeen en vulcanisch gesteente (ook rood) aan de Rijn staan de Roter Hang wijngaarden van Weingut Raddeck. Deze wijn heeft in de neus voldoende fruittonen van bijvoorbeeld lychee en kruisbes, in de mond verkwikkende zuren en een zweempje perzik. 

Dit wijngoed maakt zeer precieze en zuivere wijnen. Zij geven de druivensoort prachtig weer en ook streek en gaard zijn altijd goed te proeven. 

Onze selectie